Selge bolig

Selge boligDet å selge en bolig kan fort være en enda mer stressfylt opplevelse enn å kjøpe bolig. Ikke bare skal man ofte sjonglere to boliger samtidig om man har kjøpt en ny, men alt skal flyttes ut, vaskes ut og visninger og budrunder skal avholdes. Så er det presset for at man skal klare å selge for en god pris og holde kontroll på alt av kontrakter og avtaler som følger med et salg av en bolig. Holder du på å forberede et salg nå, gir vi deg noen tanker om hva du bør tenke på.

Selge selv eller bruke en megler?

Et av de første spørsmålene som ofte dukker opp når det er snakk om boligsalg er om man skal bruke en eiendomsmegler eller bare gjør alt selv. Det som teller tyngst for å gjøre det selv er kostnadsbesparelsen det kan innebære. Som regel tar en megler en provisjon av salgssummen som kan utgjøre minst 1 prosent eller mer av salget. Selger du leiligheten din for 2 millioner kroner betyr det at du vil betale eiendomsmegleren 20 000 kroner. Så det er ikke snakk om småbeløp.

Ved å se på hvor mye en megler koster kan man gjerne tenke at det er altfor dyrt, men man bør også ta hensyn til at en god eiendomsmegler kan være med på å øke salgsprisen i tillegg, og dermed kan du tjene mer på salget enn du ellers ville gjort. Et annet argument er selvsagt at man forenkler hele prosessen og delegerer den videre til noen som jobber med det hver dag.

Hva man velger vil blir litt opptil egne preferanser. Men selve kontrakten som skal bli undertegnet for salget bør du uansett få en advokat til å utarbeide. Så helt på egenhånd vil et boligsalg aldri være.

Når på året bør jeg selge?

Det er mange som lurer på om det er best å vente til en viss tid på året for å selge. Statistisk sett vil boligprisene stige mest tidlig på året, mens den vil synke på slutten og i fellesferien. Hvorvidt det er verdt å vente til enkelte perioder er vanskelig å si. For det første vil mange andre også tenke at de vil selge til våren, noe som gir flere boliger til salgs og større konkurranse. Skal man for eksempel selge for å kjøpe ny bolig i samme tidsperiode, vil når på året man selger ikke har noe å si da man kjøper i samme marked.

Er det verdt å pusse opp?

Et de andre klassiske spørsmålene rundt salg av bolig handler om man bør pusse opp eller ikke før salg. Her igjen er det ikke noe fasitsvar og det vil variere fra bolig til bolig. Det er ikke nødvendigvis sant at man får igjen pengene man bruker på oppussing, og mange er også ute etter en bolig hvor de selv kan pusse opp. Man kommer derfor langt med enkle ting som et nytt malingsstrøk og sørge for at alt ser ryddet og fint ut når det er klart for visning. E24.no har imidlertid en artikkel om hva du tjener mest på når du skal pusse opp før et salg.