Kjøpe bolig

kjøpe boligDet er mye man må tenke på når man er på boligjakt, og er man førstegangskjøper og ikke har vært gjennom prosessen tidligere kan det virke noe overveldende. Vi gir deg derfor her de viktigste tingene du bør tenke på.

Vi har en egen artikkel om boliglån, og det blir også først punktet du må få kontroll på før du i det hele tatt kan begynne å tenke på boligjakt. Du må skaffe deg et finansieringsbevis fra banken din som vi fortelle deg hvilken prisklasse din potensielle bolig vil være i, og sørge for å ha spart opp nok egenkapital.

Sjekk nabolaget

En bolig er en langitdsinvestering, så før du faller for den perfekte leiligheten gjør du rett i å undersøke nabolaget litt nærmere. Tenk gjennom hva det er som er viktig for deg å ha i nærområdet. Er det et godt kollektivtrafikk tilbud, ønsker du å være i nærheten av turmuligheter, ønsker du å være sentrumsnært, alt dette er viktige ting å få svar på før du ser etter drømmeboligen.

Vær nøye på visning

Det er når du er på visning det er viktig å ta på detektivbrillene så man unngår å kjøpe «katta i sekken». Mange kan lett bli for opphengt i det rent fasademessige og overflatiske inntrykket. Kanskje er ikke veggfargen helt riktig eller tapeten på veggen stygg, men det er i så fall en enkel ting å få fikset selv med en liten oppussing. Det du helle bør ha fokus på er viktige ting som om boarealet som er oppgitt er riktig, og om alt av kloakk og elektriske systemer fungerer som det skal. Ta en ekstra god sjekk på loft og bad for tegn på fuktskader og se hvor mye slitasje det generelt ser ut til å være på vegger og dører.

Vurder en eierskifteforsikring

Det kan alltid være skummelt å kjøpe en bolig. Og man vil for all del unngå at det dukker opp store skader i ettertid som man ikke var klar over. Skjer det kan man ha for seg en lang rettslig prosess for å få dekket utgifter til utbedring. En ting som kan gjøre det litt lettere er å sørge for at det er opprettet en en eierskifteforsikring. Skulle det da dukke opp vesentlige mangler og feil i ettertid av kjøpet, vil du kunne stille krav til forsikringsselskapet til selger å få dekket utgiftene til utbedringene som eventuelt må gjennomføres. Du vil også ha en fem års reklamasjonsrett på kjøpet, men det er ingen garanti for at du er økonomisk dekket dersom noe skulle skje.