Husk forsikring til hytta også

Riktig hytteforsikring blir bare viktigere. I takt med stadig mer variert bruksmønster, og gjerne mer velutstyrte hytter, skal det legges litt innsats i valg av forsikring. Dessuten spiller jo prisen en viktig rolle også.

Kartlegg behovet ditt

Forsikring på hyttaHyttas fasiliteter, og ditt bruksmønster, er avgjørende for hvilken dekningsgrad du trenger på hytteforsikringen. Hvis hytta er av den klassiske typen, uten innlagt vann og strøm, vil du komme langt med en rimelig forsikring med begrenset dekning.

Har du derimot en hytte med alle fasiliteter innlagt, bør du kartlegge hvilket behov du har og i siste ende, hvilken trygghet du ønsker.

For leser du gjennom forsikringsselskapenes betingelser, vil du raskt oppdage at selskapene setter sammen tilbudet sitt med forskjellige parametre og det kan gjøre store utslag for hvilken polise du bør velge.

Her er noe av det du bør vurdere i forhold til din hytte, bruksmønster, inventar og fasiliteter.

– Skal hytta leies ut? (Ikke alle forsikringer dekker dette)

– Er det innlagt vann? Hvordan behandles en omfattende vannskade?

– Hvor god er dekningen ift. skadedyr/-insekter?

– Er det mange familiemedlemmer som vil bruke hytta? (Større sjanse for skader, vurder en omfattende dekning.)

– Hvordan er dekningen ved totalskade?

– Gis det rabatt for alarm, vannstopper o.l.?

Prisene på hytteforsikringen varierer mye

Forbrukertester utført de siste årene, viser svært stor variasjon i prisene på forsikring til hytter. Særlig for de mer avanserte hyttene, med alle fasiliteter, er utslagene på pris store.

Dessuten spiller beliggenhet inn på prisen. Fritidsboliger i de populære områdene er mer utsatte. Både fordi de ofte har en utstyrsgrad på linje med eneboliger, men også fordi tyvene trekkes til områder hvor de regner med godt utbytte.

Men samtidig er den rette dekningen viktig, slik at du faktisk får hjelp den dagen du trenger det. Vi gir to eksempler i avsnittene nedenfor:

«Billigste» hytteforsikring kan bli svært dyrt

Selv om det er fristende å tenke at «vi tar bare den billigste», skal du være obs på utfordringen med en hytte: Den står nemlig mye tom, så det kan ta lang tid før en skade blir oppdaget og dermed kan omfanget fort bli stort.

Tenk bare scenariet: Det er januar, 25 kuldegrader og strømmen går. – Et vannrør på badet fryser i stykker. Vannmengdene som lekker ut vil være enorme, for hytta blir kanskje ikke brukt igjen før i februar, når det endelig har blitt fornuftige temperaturer ute.

Så først en massiv vannskade, etterfulgt av frosten som vil herje ytterligere og skape nye skader. Hytta vil virkelig ikke være et pent syn etterpå.

Da vil det være synd om dere har spart på dekningsområder som «Utvidet dekning ved vannskade», «Følgeskade av utett våtrom» og kanskje vil skadene være så store at punktet «Totalskade» blir aktuelt. NRK hadde en sak om hva en vanlig forsikring ikke dekker av vannskader.

(Eksempelet på dekningsgrad er hentet fra forskjellen på en standard og utvidet hytteforsikring.)

Et annet eksempel går på utleie. Å leie ut hytta har blitt svært populært, mye på grunn av de gunstige skattereglene for utleie av fritidsbolig som man selv også benytter. Men de billigste forsikringene dekker ikke skader som har oppstått under utleie.

– Så husk at det kan bli dyrt å velge billig forsikring også.

Posted on: mai 29, 2018, by : admin