Boliglån

BoliglanDet viktigste aspektet å få på plass når du er på boligjakt er boliglånet. Om du ikke har en rik onkel eller særdeles mye penger stående tilgjengelig på sparekontoen din, så er det ikke å komme utenom at man må finansiere kjøpet med lånte penger fra en bank. Her skal vi fortelle litt om noen av de viktigste aspektene med et boliglån.

Det er ikke bare det at du faktisk får råd til å gjennomføre selve betalingen av en bolig som er viktig med et lån fra banken, det er nemlig like viktig for å faktisk kunne være med i budrunder og få en selger til å vurdere deg som kjøper. Det gjøres gjennom et finansieringsbevis. Det er et bevis på at banken vil låne deg opptil en fastsatt sum for boligkjøp, og det er en bekreftelse for selger at du har det økonomiske på stell. Et slikt finansieringsbevis varer som regel kun for en avtalt periode før du eventuelt må ta en ny runde med banken for å få det forlenget.

Fast eller flytende rente

En av de viktigste avgjørelsene du må ta når du skal søke om boliglån er om du ønsker en fast eller flytende rente. Her er det heller ingen fasitsvar på hva du bør gjøre, og det er din individuelle økonomiske situasjon som bør avgjøre hva som er best.

Generelt sett vil en flytende rente være billigere, spesielt i disse tider med rekordlav bankrente. Men skal du velge en slik ordning bør du ha en litt romslig økonomi som tar høyde for at renten plutselig kan øke. Om du ser at du vil ha problemer med å tolerere en renteøkning bør du styre unna en flytende rente og gå for en fastrente. Den store fordelen med en fastrente er nettopp det, den er fast. Det gjør at du enkelt kan planlegge nedbetalingene over tid og du slipper unna kjedelig overraskelser med plutselige økte utgifter.

Noe vi imidlertid ikke anbefaler i utgangspunktet er å ta et forbrukslån for å eksempelvis få innvilget kravet om egenkapital eller for å pusse opp. Skulle du imidlertid ønske dette selv, kan Re:member lev forbrukslån være blant de minst verste alternativene.

Forhør deg med flere banker

Det å nedbetale et boliglån vil for de fleste utgjøre en stor månedlig utgift, den største faste utgiften for mange. Det blir derfor viktig at du sikrer deg den best mulige avtalen. Det er mange utlånere og banker som kan si seg villig til å gi deg lån i dag, det bør du bruke til din fordel. Ikke gå for den første og beste banken som gir deg et tilbud. Sjekk rundt med flere og se hva de kan tilby deg. Spesielt om du er førstegangskjøper vil du være en attraktiv kunde for banker, og de vil være mer liberal med tilbudene de gir deg. Ofte bør du også vurdere å bli en totalkunde hos banken du oppretter et låneforhold hos. Det kan gi deg enda større rabatter.